Kontynuując działania związane z obroną 7% stawki VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne, nasza Izba w dniu dzisiejszym złożyła na ręce Ministra Finansów pana J.V. Rostowskiego pismo zgłaszające propozycję wprowadzenia zmian w załączniku 3 ustawy o podatku od towarów i usług, określającym wyroby i usługi opodatkowane stawką 7%, nowej pozycji o brzmieniu; „PKWiU ex 56 - Usługi związane z wyżywieniem, z wyłączeniem napojów alkoholowych".
Uwzględnienie przez Ministerstwo Finansów proponowanego przez Izbę zapisu zapewni kontynuację stosowania obniżonej 7% stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne po 2010 roku, dalszego rozwoju tego sektora działalność gospodarki a w konsekwencji uniknięcie wielu negatywnych zjawisk dla całej polskiej gospodarki.
W naszych działaniach wspierają nas ORBIS SA oraz przedstawiciele branży gastronomicznej AGAPES Polska i AmRest Holding, którzy również podpisali się pod naszą petycją.
Na przełomie sierpnia i września planujemy publiczne przedstawienie raportu opracowanego na nasze zlecenie przez Deloitte Advisory Sp. z o.o., ukazującego konsekwencje dla naszej branży jak również całej gospodarki wynikające z wprowadzenia podwyższonej stawki podatku VAT.
Poniżej przedstawiamy treść naszego wystąpienia złożonego w Ministerstwie Finansów.
Aleksander Pietyra
Prezes IGHP