Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego

Działania IGHP

VAT na napoje kawowe serwowane w restauracjach jednak 23 %

 

Zgodnie z  otrzymanym przez naszą  Izbę z MF w dniu 1.03.2013 r projektem rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22.02.2013r zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług ,mocą § 1 pkt 8 wprowadza się jednak  podwyższoną do 23% stawkę podatku VAT w sprzedaży napojów mleczno-kawowych w ramach świadczonej usługi gastronomicznej.

 

Zgodnie z projektem podatek VAT w wysokości 23% na napoje, przy przygotowaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju będzie obowiązywał od 1 kwietnia 2013 roku.

 

Nasz dotychczasowy optymizm co do utrzymania przez Ministerstwo Finansów  derogacji na  tą sprzedaż na  dotychczasowym poziomie nie potwierdził się , mimo usunięcia  z procedowanego  wówczas projektu  rozporządzenia  , po grudniowym spotkaniu  przedstawicieli  Izby z  MF, przepisów  podwyższających tą  stawkę podatku VAT z 5/8% na 23%.

 

Zmiana ta zapewne nie zwiększy przychodów do budżetu państwa, natomiast przyczyni się niewątpliwie do ograniczenia i tak niewielkiej na dzień dzisiejszy  zyskowności sektora restauracyjnego, co przełoży się z kolei na bardzo prawdopodobny  istotny spadek zatrudnienia, a także inwestycji w tym sektorze. W ten sposób gałąź gospodarki o sporym potencjale rozwojowym, dająca miejsca pracy dla młodych i najczęściej nisko wykwalifikowanych  osób,  może czekać stagnacja i powiększenie się dystansu, jaki pod względem obrotów i wielkości zatrudnienia dzieli polski sektor restauracyjny od analogicznych rynków w bardziej rozwiniętych krajach Europy.

 

 

/ ighp/

komentarze
Komentarze użytkowników()
Realizacja: Ideo
CMS Edito Powered by:
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
wszelkie prawa zastrzeżone