Z ramienia Izby w konferencji wzięli udział; Wiceprezes Grupy Hotelowej ORBIS S.A. Ireneusz Węgłowski, Prezes IGHP Aleksander Pietyra, Skarbnik IGHP Paweł Perz oraz Dyrektor Generalny Izby Krzysztof Wojtkiewicz.
-
Plan konferencji obejmował następujące tematy;
-
Działania IGHP w sprawie utrzymania obniżonej 7% stawki podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne.
-
Aktualne stanowisko Ministerstwa Finansów w/s ewentualnych zmian stawek tego podatku.
-
Wystąpienia do Ministra Finansów z 31.07.2009r w sprawie wprowadzenia w załączniku 3 do ustawy o podatku od towarów i usług, określającym wyroby i usługi opodatkowane stawką 7%, nowej pozycji o brzmieniu: „PKWiU ex 56 - Usługi związane z wyżywieniem, z wyłączeniem napojów alkoholowych".
-
Omówienie przez przedstawicieli Deloitte Business Consulting S.A treści raportu przygotowanego na zlecenie Izby, dotyczącego analizy wpływu zmiany stawek podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne i zagrożeń z tego tytułu dla gospodarki oraz sektora związanych z jego ewentualnym zwiększeniem.
-
Omówienie zagrożeń wynikających ze wzrostu podatku VAT w ocenie firm z branży HoReCa.
O aktualności nurtującego środowisko hotelarsko-gastronomiczne tematu, świadczy liczba 75 akredytowanych na konferencję dziennikarzy prasy ogólnopolskiej, branżowej, dziennikarzy Radia i Telewizji. W konferencji uczestniczyli również przedstawiciele branży. Izba Gospodarcza jak i przedsiębiorcy z branży hotelowo-gastronomicznej apelują do Premiera Rządu i Ministra Finansów o przyjęcie oficjalnego stanowiska Rządu w kwestii utrzymania stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne i hotelowe, na niezmienionym poziomie 7% na najbliższe lata oraz o wprowadzenie do załącznika nr 3 zmienionej ustawy o podatku VAT, nowej pozycji o brzmieniu: „PKWiU ex 56 - usługi związane z wyżywieniem z wyłączeniem napoi alkoholowych".
Poniżej przedstawiamy Analizę Deloitte Business Consulting S.A.