Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego

1/2016

H&TT: nowe trendy i wyzwania w hotelarstwie i turystyce

25-01-2016

350 uczestników, 19 sesji tematycznych, najlepsi eksperci z Polski i Europy, a wśród nich m.in. Christian de Barrin, CEO HOTREC – tak minęła trzecia edycja konferencji Hotel & Tourism Trends, która odbyła się 24 i 25 listopada w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie. Patronem honorowym wydarzenia była IGHP.

 

Uczestnicy konferencji mieli wiele okazji do rozmów i wymiany doświadczeń z polskimi i zagranicznymi ekspertami. Większość dyskusji dotyczyła aktualnych, światowych trendów w hotelarstwie, które już są widoczne lub wkrótce mogą mieć wpływ na rynek polski.

 

Swoje wizje przedstawili m.in. Christian de Barrin, dyrektor generalny HOTREC, Bartłomiej Walas, wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Sarah Duignan, dyrektor działu Account Management w STR Global.

 

Wśród licznych dyskusji pojawił się temat wpływu mediów społecznościowych i „sharing economy” na zachowania konsumenckie oraz kwestia parytetów cenowych w kontekście stanowiska UOKiK oraz tzw. Macron Law (patrz artykuł: „Niemcy: nie będzie klauzul najniższych cen w umowach OTA”). Omówione zostały również "soft brandy" oraz czynniki stymulujące rozwój sieci międzynarodowych w Polsce.

 

Podczas konferencji ogłoszono plany budowy nowych hoteli. We Wrocławiu powstanie AC by Marriott, a Hampton by Hilton zostanie wybudowany w Łodzi.

 

W trakcie wieczornej gali ogłoszono laureatów w siedmiu kategoriach konkursu „Hotelarz Roku 2015”. Osobowością Roku został Gilles Clavie, prezes i dyrektor generalny Orbis SA.

 

Drugiego dnia konferencji dominowały warsztaty dla hotelarzy i inwestorów na temat zarządzania ceną w hotelu & e-commerce, personelu w hotelu oraz inwestycji od fazy planowania po wykonanie.

 

 

Szczegółową relację z konferencji można przeczytać pod linkiem: http://www.ighp.pl/aktualnoscihotelarskie/wiadomosci-z-kraju/art,403,ponad-350-uczestnikow-konferencji-hotel-tourism-trends-2015.html

Realizacja: Ideo
CMS Edito Powered by:
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
wszelkie prawa zastrzeżone