Tradycjom kulinarnym w Polsce i na świecie, produktom regionalnym, turystyce kulinarnej oraz możliwościom wykorzystania potencjału kulinarnego do tworzenia oferty turystycznej będzie poświęcona konferencja naukowa „Kulinaria – wizytówką regionów turystycznych”. Spotkanie organizowane przez Szkołę Główną Turystyki i Rekreacji odbędzie się 4 kwietnia 2017 roku w kampusie Grupy Uczelni Vistula. IGHP jest patronem wydarzenia.
Podczas kwietniowej konferencji naukowej „Kulinaria – wizytówką regionów turystycznych” zaprezentowane zostanie dziedzictwo kulinarne wybranych regionów świata i prace naukowe na ten temat. Spotkanie będzie okazją do wymiany poglądów na temat kierunków, perspektyw wykorzystania kulinariów w rozwoju turystycznym regionów, a także do degustacji produktów i potraw regionalnych z Polski i innych krajów.
Panele tematyczne będą dotyczyć tradycji kulinarnych w Polsce i na świecie, produktów regionalnych, turystyki kulinarnej i jej organizacji oraz możliwości wykorzystania potencjału kulinarnego do tworzenia oferty turystycznej.
Uczestnikami konferencji będą m.in. przedstawiciele organizacji turystycznych, właściciele restauracji, hoteli i biur podróży, gospodarstw agroturystycznych, nauczyciele akademiccy i studenci uczelni wyższych, a także uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych.
Więcej informacji o konferencji znajduje się na stronie http://www.sgtir.edu.pl/pl/page/o-uczelni/aktualnosci,kulinaria-wizytowka-regionow-turystycznych-341