XIV edycja włoskiego wydarzenia kulinarnego „Arte Culinaria Italiana” odbędzie się 23 lutego w Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie. Patronem honorowym wydarzenia jest Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.
Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5-letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysokiej jakości produkty.
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się zespoły z hoteli z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłania 12 najlepszych na podstawie przesłanych zgłoszeń, według wytycznych w regulaminie konkursowym.
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbywa się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP jedno danie konkursowe.
Współorganizatorem konkursu jest członek IGHP Hotel Warszawa*** SPA & RESORT.