Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego

1/2019

IGHP uczestniczy w konsultacjach MEN

03-02-2019

IGHP od grudnia 2018 roku bierze udział w konsultacjach MEN na temat planowanych zmian w podstawach programowych kształcenia zawodowego, które mają wejść w życie od września tego roku.

 

IGHP zaopiniowała negatywnie projekt podstawy programowej dla zawodów technik hotelarstwa i pracownik obsługi hotelowej, który zdaniem Izby nadmiernie uszczegółowia treści nauczania, ingerując tym samym w materię kreowaną dotychczas przez szkoły w programach nauczania zawodu. Zdaniem IGHP to programy nauczania zawodu, tworzone przy udziale pracodawców, powinny zawierać uszczegółowienie efektów kształcenia odpowiadające aktualnym oczekiwaniom rynku pracy, na którym działają przyszli potencjalni pracodawcy absolwentów szkoły. Zbliżenie stopniem uszczegółowienia podstawy programowej kształcenia w zawodzie do programu nauczania zawodu prowadzić będzie do „przepisywania” przez szkoły uszczegółowionej podstawy programowej do swojego programu nauczania oraz do niedopasowania programów nauczania do bieżących potrzeb lokalnych pracodawców.

 

Natomiast pozytywnie IGHP zaopiniowała:

-  zamiar uruchomienia kształcenia na poziomie branżowej szkoły I stopnia w zawodzie pracownik obsługi hotelowej – w ramach obecnej kwalifikacji „Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”,

- propozycję zamiany kolejności kształcenia w kwalifikacjach wyodrębnionych w zawodzie technik hotelarstwa, w wyniku czego kwalifikacją uzyskiwaną w pierwszej kolejności będzie kwalifikacja nosząca obecnie nazwę „Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”, a następnie - jako poszerzenie kwalifikacji zawodowych – druga kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie nosząca obecnie nazwę „Planowanie i realizacja usług w recepcji”,

- zamiar uruchomienia kształcenia w zawodzie kelner na poziomie branżowej szkoły I stopnia,

- zamiar uruchomienia kształcenia w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii (kształcenie dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim),

 

Ponadto IGHP zaproponowała:

- podjęcie dyskusji na temat utworzenia dodatkowej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie technik hotelarstwa, obejmującej planowanie i realizację usług konferencyjno-bankietowych,

- usunięcie barier prawnych kształcenia zawodowego, zawartych w wykazie prac wzbronionych młodocianym, które aktualnie utrudniają uczniom odbywanie praktyk w formie następujących prac:

a) prace związane z produkcją, sprzedażą i konsumpcją wyrobów alkoholowych, w tym obsługa konsumentów w zakładach gastronomicznych,

b) obsługa zakładów kąpielowych i łaźni,

c) prace pokojowych w domach wczasowych i turystycznych, pensjonatach i hotelach, w tym hotelach robotniczych.

Realizacja: Ideo
CMS Edito Powered by:
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
wszelkie prawa zastrzeżone