IGHP patronowała 14. Konkursowi Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, który odbył się 23 lutego w Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie.
Pierwsze miejsce w kategorii „Profesjonaliści” zdobyła Restauracja Ed Red – Warszawa, drugie Restauracja Lemon Resort Spa – Gródek nad Dunajcem, a trzecie Restauracja Oleska 102 – Opole.
Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5-letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysokiej jakości produkty.
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski.