Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego

3/2019

Hotelstars Union tworzy nowe zasady klasyfikacji hoteli

10-07-2019

Stowarzyszenie HSU ogłosiło nowe zasady klasyfikacji hoteli, które gwarantują gościom jakość usług, a hotelarzom zapewniają przejrzystość i bezpieczeństwo. Nowe zapisy spełniają również wymagania związane z zasadami zrównoważonego rozwoju oraz odzwierciedlają zmiany w nowoczesnych technologiach. Po przeprowadzeniu testów w wybranych hotelach nowe kryteria zostaną wdrożone w krajach członkowskich HSU. IGHP jest członkiem-obserwatorem HSU i działa na rzecz wdrożenia systemu w Polsce.

 

W 10. rocznicę powstania Zarząd Hotelstars Union spotkał się na wiosennym zebraniu w Helsinkach w Finlandii, żeby przedyskutować przyszłe wyzwania strategiczne.

 

Weryfikacja zestawu kryteriów, którą HSU przeprowadza co pięć, sześć lat, zdominowała tegoroczną działalność stowarzyszenia. – Prace nad dokumentem zawierającym nowe kryteria przebiegały intensywnie i bardzo sprawnie, dzięki czemu udało się przyjąć jego treść – podkreślał Jens Zimmer Christensen. Zaproponowane rozwiązania będą w najbliższym czasie testowane przez hotele, aby jak najlepiej spełniały oczekiwania branży.

 

W rezultacie prac HSU powstał nowoczesny i elastyczny system, który skupia się przede wszystkim na funkcjach, jakie mają w hotelu pełnić poszczególne udogodnienia i elementy wyposażenia. Zestaw opracowanych kryteriów skupia się przede wszystkim na jakości usług dla gości, jak również spełnia wyzwania stawiane przez rozwój technologii i odzwierciedla idee zrównoważonego rozwoju.

 

– Zachęcamy hotele do podejmowania dodatkowych inicjatyw, jak na przykład instalacja ładowarek samochodów elektrycznych na parkingach czy ubieganie się o certyfikaty potwierdzające zastosowanie rozwiązań przyjaznych środowisku. Aspekty ekologiczne są niezwykle ważne w działalności HSU, zwłaszcza w zakresie ograniczenia odpadów czy wypełniania założeń przyjętej w tym roku przez Parlament Europejski dyrektywy o ograniczeniu użycia jednorazowych produktów plastikowych – dodaje Jens Zimmer Christensen.

 

W nowym dokumencie przyjętym przez HSU zestaw kryteriów klasyfikacji hoteli został zredukowany z 270 do 250 zapisów. Będzie obowiązywał od 1 stycznia 2020 roku, a kraje członkowskie będą miały czas na jego wdrożenie do 1 stycznia 2021 roku.

 

– Dzięki nowemu systemowi klasyfikacji osiągnęliśmy nasz cel – uprościliśmy kryteria i zapewniliśmy większą elastyczność i przejrzystość. Otworzyliśmy się na nowe koncepcje, aby nasze kryteria były atrakcyjne dla nowoczesnych hoteli, które się otwierają. Chcemy również chronić tradycyjne obiekty, skupiające się na usługach. Podczas prac nad dokumentem skupialiśmy się na tym, żeby zapewniał on wszystkim hotelom – od jedno do pięciogwiazdkowych pewność, że będą mogły korzystać z opracowanych kryteriów przez kolejne pięć czy sześć lat – podkreślił Jens Zimmer Christensen i jednocześnie zapewnił, że nowe kryteria i punktacja zostaną opublikowane po zakończeniu testów w hotelach.

 

Hotelstars Union  to działające przy HOTREC zrzeszenie stowarzyszeń hotelarskich z Austrii, Belgii, Czech, Danii, Estonii, Niemiec, Grecji, Węgier, Łotwy,Liechtensteinu, Litwy, Luksemburga, Malty, Holandii, Słowenii, Szwecji i Szwajcarii. Zrzeszenie działa od 2009 roku. Jego działalność skupia się na tworzeniu wspólnych kryteriów klasyfikacji obiektów hotelowych, które stanowią dla gości gwarancję jakościu usług, a hotelarzom zapewniają przejrzystość i bezpieczeństwo. Więcej informacji na www.hotelstars.eu.

Realizacja: Ideo
CMS Edito Powered by:
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
wszelkie prawa zastrzeżone