Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego

Regulamin

 

Regulamin

Programu Certyfikacji i Rekomendacji

prowadzonego przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego

 

§ 1.

Przedmiot Programu Certyfikacji i Rekomendacji

 

• Certyfikacja produktów dla branży HoReCa to program zaproponowanym przez Komisję Dostawców IGHP (Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego) dla wszystkich firm działających na polskim rynku, które posiadają specjalistyczne produkty dla hoteli. Celem programu jest promocja sprawdzonych w hotelarstwie produktów, które posiadają wysokie walory jakościowe, mają długą żywotność (trwałość) oraz spełniają normy i przepisy obwiązujące w Polsce i Unii Europejskiej dla danej grupy produktów, w tym normy dotyczące energooszczędności i ekologii.

 

• Rekomendacja Dostawcy z branży HoReCa to program dla dostawców produktów i usług, którzy posiadają specjalistyczne produkty i rozwiązania oraz usługi dla hoteli w Polsce. Celem rekomendacji jest promocja tych Dostawców w sektorze, które działają rzetelnie, posiadają jasne kryteria współpracy pomiędzy dostawcą i nabywcą, a ich działania służą budowaniu dobrych praktyk,  również w stosunku do konkurentów.

 

• Certyfikacja produktów  i rekomendacja Dostawcy są dobrowolne, a cały proces jest prowadzony i organizowany przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego zwaną dalej IGHP, z siedzibą w Warszawie, ul. Wolska 43 lok 209, zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym pod nr 0000174981.

 

§ 2.

Cel przyznawania certyfikatów produktowych i rekomendacji

 

1.     Promowanie rekomendowanych dostawców i certyfikowanych produktów poparte procesem weryfikacyjnym IGHP oraz rekomendacjami od innych użytkowników produktów i/lub usług.

2.     Upowszechnienie źródła obiektywnej informacji o rekomendowanych dostawcach i certyfikowanych produktach.

3.     Stworzenie możliwości wyrażenia swojej opinii o certyfikowanych produktach oraz oceny współpracy z rekomendowanym dostawcą na portalu IGHP.

4.     Kształtowanie pozytywnego wizerunku rekomendowanych dostawców i certyfikowanych produktów.

 

§ 3.

Podstawa uzyskania certyfikacji produktu

 

Podstawą uzyskania certyfikacji produktowej jest spełnienie następujących warunków:

1.     Prawidłowe i rzetelne wypełnienie wniosku o udzielenie certyfikatu produktu, którego wzór stanowi załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu.

2.     Zapoznanie się z Regulaminem Programu Certyfikacji i Rekomendacji i jego akceptacja.

3.     Wniesienie opłaty administracyjnej za rozpatrzenie wniosku. Przedłożenie dowodu wpłaty wraz ze składanym wnioskiem o certyfikat.

4.     Posiadanie i nieprzerwane prowadzenie zarejestrowanej działalności gospodarczej w Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 3 lata.

5.     Przedstawienie informacji w formie raportu handlowego (koszt ok. 300 PLN) dotyczącej kondycji finansowej przedsiębiorcy ubiegającego się o certyfikat. Raport handlowy powinien pochodzić zrenomowanych wywiadowni gospodarczych np. takich jak – Coface, Dun & Bredstreet, Hermes lub innych.

6.     Obecność produktu/grupy produktów lub usługi na polskim rynku przez okres co najmniej 3 lata. W przypadku  ubiegania się o certyfikację pojedynczych produktów będących na rynku polskim przez okres krótszy niż 3 lata wymagane jest przedłożenie od 5 do 10 referencji z testów przeprowadzonych przez użytkowników. Procedura certyfikacji na gamę produktów nie wyklucza możliwości wnioskowania o certyfikację nowego produktu.

7.     Złożenie pisemnego oświadczenia  stanowiącego o gwarancji jakości produktu wraz z zobowiązaniem do utrzymania parametrów i jakości produktu na czas trwania certyfikacji, którego wzór stanowi załącznik nr 3 do niniejszego Regulaminu.

8.     Złożenie wszelkich niezbędnych i wymaganych prawem certyfikatów dopuszczających produkt do obrotu na terenie Polski i Unii Europejskiej oraz decyzji organów uprawnionych dotyczących dopuszczenia lub wycofania towaru z rynku.

9.     Dostarczenie oświadczenia o kraju pochodzenia produktu, którego wzór stanowi załącznik nr 4 do niniejszego Regulaminu.

10.   Złożenie od 5 do 10 referencji od polskich użytkowników produktu, którego wzór stanowi załącznik nr 5 do niniejszego Regulaminu.

 

§ 4.

Podstawa uzyskania rekomendacji

 

Podstawą uzyskania rekomendacji Dostawcy jest spełnienie następujących warunków:

1.     Prawidłowe i rzetelne wypełnienie wniosku, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do niniejszego Regulaminu.

2.     Zapoznanie się z Regulaminem Programu Certyfikacji i Rekomendacji i jego akceptacja,

3.     Wniesienie opłaty administracyjnej za rozpatrzenie wniosku o rekomendację. Przedłożenie dowodu wpłaty wraz ze składanym wnioskiem.

4.     Prowadzenie nieprzerwanie zarejestrowanej działalności gospodarczej w Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 3 lata.

5.     Przedstawienie informacji w formie raportu handlowego (koszt ok. 300 PLN) dotyczącej kondycji finansowej przedsiębiorcy ubiegającego się o rekomendację. Raport handlowy  powinien pochodzić zrenomowanych wywiadowni gospodarczych np. takich jak – Coface, Dun & Bredstreet, Hermes lub innych.

6.     Przedłożenie informacji o liczbie obsługiwanych obiektów (od 5 do 10) wraz z  podpisami wymienionych obiektów oraz referencjami, którego wzór stanowi załącznik nr 6 do niniejszego Regulaminu.

7.     Przedstawienie standardów obsługi przez Dostawcę zawierające m.in.:

a)     zakres obsługi przedsprzedażowej i posprzedażowej klienta w formie opisu,

b)     warunki realizacji dostaw,

c)     warunki gwarancji na towary i usługi,

d)     zasięg działań Dostawcy na rynku regionalnym, krajowym, międzynarodowym.

 

 

§ 5.

Przyznanie certyfikatu i rekomendacji

 

1.     Certyfikat dla produktu jest wydawany na okres dwóch lat, rekomendacja dla Dostawcy jest wydawana na okres jednego roku.

2.     Certyfikat i rekomendacja IGHP są bezpłatne. Z tytułu udzielania certyfikatów i rekomendacji będą pobierane opłaty administracyjne, dotyczące kosztów proceduralnych, które wynoszą:

a)     300zł/netto - opłata administracyjna dla 1 wniosku o certyfikat dla jednego produktu,

b)     400zł/netto  -  opłata administracyjna dla gamy/grupy produktów,

c)     500zł/netto  - opłata administracyjna dla wniosku o rekomendację dla Dostawcy,

3.     Opłat należy dokonywać na rachunek bankowy IGHP.

4.     Wniosek wraz z załącznikami należy składać w siedzibie IGHP (ul. Wolska43 lok 209, 01-201 Warszawa).

5.     Rozpatrywanie wniosków będzie odbywać się w cyklach kwartalnych w ciągu 30 dni od zakończenia kwartału, tj. 31.03, 30.06., 30.09., 31.12. Po rozpatrzeniu prawidłowo przygotowanych wniosków oraz wydaniu decyzji o przyznaniu certyfikatu bądź rekomendacji i dopełnieniu formalności przez wnioskującego (wniesienie opłat) czas wydania certyfikatu wynosi 14 dni od daty podjęcia decyzji przez Komisję Certyfikującą IGHP.

6.     Komisja Certyfikująca IGHP liczy min. 5 osób i w jej skład wchodzą:

a)     Sekretarz Generalny IGHP, Przewodniczący Komisji Dostawców oraz 3 hotelarzy.

b)     Decyzje Komisji są ważne jeśli w posiedzeniu uczestniczy min. 5 osób.

c)     Głosowanie odbywa się większością głosów.

d)     Na zaproszenie przedstawiciela Komisji w jej posiedzeniach mogą uczestniczyć eksperci branżowi oraz inni członkowie Komisji Dostawców.

e)     Zaproszeni eksperci nie posiadają prawa głosu.

7.     Ponowne ubieganie się o rekomendacje lub certyfikat dopuszcza uproszczone procedury.

8.     Dopuszcza sie stosowanie rabatu w opłatach administracyjnych dla członków IGHP - do decyzji Zarządu IGHP.

 

§ 6

Uprawnienia i obowiązki

 

1.             Posiadacz certyfikatu bądź rekomendacji ma prawo posługiwania się logo certyfikatu bądź rekomendacji w swoich materiałach promocyjnych na czas trwania certyfikatu bądź rekomendacji.

2.             IGHP ma prawo cofnąć lub zawiesić certyfikat bądź rekomendację w przypadku naruszenia postanowień niniejszego Regulaminu przez posiadacza certyfikatu lub rekomendacji.

3.             W przypadku wycofania z rynku towaru objętego certyfikacją należy niezwłocznie poinformować o tym  IGHP. Wycofanie towaru powoduje cofnięcie lub zawieszenie certyfikatu do czasu usunięcia przyczyny cofnięcia.

 

§ 7

Postanowienia końcowe

 

1.             Przedsiębiorca ubiegający się o wydanie certyfikatu produktu i/lub rekomendacji, a także przedsiębiorca posiadający taki certyfikat i/lub rekomendację, wyraża zgodę na umieszczanie jego danych oraz logo przedsiębiorstwa i/lub produktu (zarejestrowany lub nie zarejestrowany znak firmowy/znak towarowy), w dokumentach IGHP i na stronie internetowej IGHP.

2.             Regulamin może ulec zmianie. Zmiana Regulaminu może nastąpić na podstawie uchwały IGHP.

3.             Regulamin wchodzi w życie z dniem 21 kwietnia 2011 roku .

 

 

Załączniki (dostępne w zakładce wnioski aplikacyjne):

1)        wniosek o udzielenie certyfikacji produktowej,

2)        wniosek o udzielenie rekomendacji,

3)        oświadczenie  o gwarancji jakości produktu,

4)        oświadczenie o kraju pochodzenia produktu,

5)        wzór referencji produktu,

6)        wzór rekomendacji dostawcy.

 

 

Realizacja: Ideo
CMS Edito Powered by:
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
wszelkie prawa zastrzeżone